Poslanec a lídr třídních odborů Grospič odmítl prohlášení ministerstva zahraničí proti Venezuele

Poslanec a předseda českých třídních odborů JUDr. Stanislav Grospič se pro server Svazu přátel Latinské Ameriky a Karibiku vyjádřil značně kriticky k nedávno vydanému protivenezuelskému stanovisku ministerstva zahraničních věcí:

„Text prohlášení ministerstva zahraničních věcí nápadně připomíná podobná prohlášení a styl informování, jaká jsme měli možnost číst před agresemi Spojených států či paktu NATO proti suverénním zemím v posledních letech. I proto vyjadřuji svůj nesouhlas s linií zahraniční politiky země, která světu nerezprezentuje Česko v nejlepším světle.

Chápu komplikovanost situace a jsem jednoznačně pro obhajobu lidských práv, nejsem si ale jistý, zda je právě toto skutečný cíl stanoviska MZV. Stanovisko na mě působí spíše jako alibi pro použití nátlakové politiky vůči suverénní zemi, což odmítám.

Nejsem si jistý, zda byla ze strany ministerstva zahraničí podniknuta snaha o získání objektivních informací o dění ve Venezuele, zda ministerstvo mělo možnost reflektovat teror fašistických skupin, upalování a lynčování příznivců vlády a prezidenta nebo mediální a ekonomický terorismus. Ze stanoviska MZV jsem nabyl dojem o jednostrannosti, která vyhovuje koloniálnímu zájmu Spojených států a ne zájmu venezuelského lidu.

V tomto smyslu považuji stanovisko ministerstva zahraničních věcí za neobjektivní a nepřátelské. Zároveň chci popřát venezuelskému národu štěstí, mír a stability, bez násilí a vměšování cizích mocností.“